Łatwa i szybka…dobra karkówka

łatwa i szybka

Chciałam napisać coś mądrego o moim daniu z karkówki ale jakoś nic nie przychodzi mi do głowy…chyba jedynie to, że dobra była:)
Miałam wczoraj dużo zajęć więc przygotowałam tzw. szybki obiad: ryż, ogórek, duszona karkówka. Oczywiście, żeby domownicy nie powiedzieli, że to nudny obiad musiałam mięso oryginalnie przyprawić. Całe gotowanie dla pięciu osób zajęło mi 40 minut…i to z nałożeniem porcji na talerze:)

Składniki:

 

  • karkówka- 60 dkg,
  • pasta Tandoori- 2 łyżki,
  • pasta Tom yun- 1 łyżka,
  • szalotka- 2 szt,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • mąka pszenna – 2 łyżki,
  • ryż – 40 dkg,
  • ogórek wężowy- 3 szt.

 

Przygotowanie:

Mięso pokroić w grube plastry, posmarować pastą Tandoori i odstawić na 10 minut do lodówki. W tym czasie obrać ogórki i za pomocą specjalnego nożyka zrobić z nich spiralki. Nastawić wodę na ryż (posolić). Rozgrzać olej i zeszklić pokrojone drobno szalotki. Następnie przełożyć je do rondla. Obsmażyć na tym samy oleju plastry karkówki- mniej więcej po 2 minuty z każdej strony. Dodać mięso do szalotki. Nalać na patelnię zimnej wody, zmyć smak i przelać do mięsa. Podlać  mięso  wodą tak, aby woda była centymetr powyżej mięsa. Posolić, dodać pastę Tam yun i dusić około 20 minut pod przykryciem.

W tym czasie ugotować ryż . Na koniec sos z mięsa zagęścić wodą z mąką (według uznania mniej lub więcej mąki w zależności od ulubionej konsystencji). Smacznego.

łatwa i szybka 111

11 myśli nt. „Łatwa i szybka…dobra karkówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>