Wereszczaka…

Nazwa „wereszczaka” kojarzy mi się z Mickiewiczem i Marylą Wereszczakówną… ” na każdym miejscu i  o każdej dobie…”  

Myślałby kto, że dziś będzie o miłosnym uniesieniu, o lirycznym wznaniu…  nic z tych rzeczy dziś bardziej przyziemnie – schab i buraki :)

Wereszczaka to nazwa kilku potraw z kuchni litewskiej i staropolskiej. Powstała od nazwiska nadwornego kucharza króla Augusta III – Wereszczaki. Co kraj to obyczaj – jedni za „wereszczakę” uznają schab duszony w wywarze buraczanym, inni białą kiełbasę w sosie cebulowym a jeszcze inni zupę na kwasie chlebowym ze słoniną…

Mnie zaintrygował schab w burakach – czyli ” wereszczaka” w wydaniu kuchni litewskiej. Oparłam się  na przepisie z Kucharki litewskiej Wincenty Zawadzkiej (pierwsze  wydanie 1854 r.).

Zdecydowanie polecam – osobiście uwielbiam takie smaki.

wereszczaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • schab bez kości – 1 kg,
  • wędzone podgardle – 0,5 kg,
  • buraki czerwone gotowane (pieczone) – 3 szt,
  • chleb żytni na zakwasie, ususzony – 2-3 kromki,
  • zakwas buraczany – 1 szklanka,
  • cebula duża – 1 szt,
  • ziele angielskie – 5 kulek,
  • liśc laurowy – 2 szt,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Podgardle pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę i pokrojony na małe kawałki schab. Smażyć razem kilka minut. Buraki ugotować lub upiec wcześniej w piekarniku ( ja wykorzystałam takie, które zostały po zrobieniu ćwikły).

Zetrzeć buraki i dodać do mięsa. Podlać całość wywarem buraczanym/kiszonym czerwonym barszczem, doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi a następnie nakryć pokrywką i duści na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dołożyć starty suchy, żytni chleb (w oryginalnej wersji był razowy). Dusić razem, aż sos się zagęści. Najlepiej podawać z kaszą gryczaną.

 

 

4 myśli nt. „Wereszczaka…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>