Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
100 min.
100 min.
Szybki i smaczny chleb. Automat wykonuje za nas całą pracę, ale należy pamiętać o dokładnym odmierzeniu składników.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g cukru kryształu
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 2 banany przekrojone wzdłuż
Przygotowanie:
1Do pojemnika automatu do chleba dodawać składniki zgodnie z kolejnością podaną w instrukcji urządzenia.
2Wybrać ustawienie „ciasto” i nacisnąć „start”. Mieszać chleb przez 3-5 minut, aż składniki się połączą. Jeśli jest to konieczne, z boków pojemnika zeskrobać ciasto łopatką. Po upływie 3-5 minut zatrzymać urządzenie. Wierzch chleba wyrównać łopatką.
3Wybrać ustawienie „pieczenie” i nacisnąć „start”. Cykl pieczenia może się różnić w zależności od automatu, ale najczęściej trwa 50 minut.
4Po upieczeniu, zostawić chleb w formie na 10 minut, a następnie przełożyć na metalową kratkę do przesygnięcia.
Porcja dla:
10 osób