Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
100 min.

Szybki i smaczny chleb. Automat wykonuje za nas całą pracę, ale należy pamiętać o dokładnym odmierzeniu składników.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g cukru kryształu
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 2 banany przekrojone wzdłuż

Przygotowanie:

1Do pojemnika automatu do chleba dodawać składniki zgodnie z kolejnością podaną w instrukcji urządzenia.

2Wybrać ustawienie „ciasto” i nacisnąć „start”. Mieszać chleb przez 3-5 minut, aż składniki się połączą. Jeśli jest to konieczne, z boków pojemnika zeskrobać ciasto łopatką. Po upływie 3-5 minut zatrzymać urządzenie. Wierzch chleba wyrównać łopatką.

3Wybrać ustawienie „pieczenie” i nacisnąć „start”. Cykl pieczenia może się różnić w zależności od automatu, ale najczęściej trwa 50 minut.

4Po upieczeniu, zostawić chleb w formie na 10 minut, a następnie przełożyć na metalową kratkę do przesygnięcia.

Porcja dla:

10 osób