Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
195 min.

Fantastyczny poncz, składający się z koniaku, rumu, miodu, herbaty, cytryny i pomarańczy. Doskonały na czas Świąt, albo jako alternatywa dla grzanego wina. Przez kilka godzin przed podgrzaniem poncz musi odstać, aby smaki się połączyły.

Składniki:

  • 2 pomarańcze, w tym 2 organiczna
  • 3 cytryny
  • 125 ml koniaku
  • 2 łyżeczki herbaty liściastej (lub 2 torebki herbaty)
  • 150 g miodu
  • 250 ml ciemnego rumu

Przygotowanie:

1Organiczną pomarańczę umyć i osuszyć, a następnie obrać ją tworząc cieniutką spiralkę.

2Wycisnąć sok z obydwu pomarańczy i z cytryn. Wymieszać sok z koniakiem i skórką z pomarańczy, i odstawić w przykrytym garnku na 3 godziny.

3Zaparzyć herbatę jak zwykle i odstawić na 3-5 minut aby naciągnęła. Dodać do garnka wraz z rumem i miodem. Wyjąć skórkę pomarańczową.

4Podgrzać całość bardzo dobrze, ale nie dopuścić do zagotowania. Podawać gorący poncz w kubkach.

Porcja dla:

4 osób