Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
220 min.

Lżejsza wersja tradycyjnego bigosu – z mięsa dodaję pierś z indyka i trochę kiełbasy, dodaję suszone grzyby i śliwki, a całość duszę z dodatkiem czerwonego wina.

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg białej kapusty
  • kilkanaście ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1Grzyby zalać wodą i odstawić do namoczenia.

2Kapustę białą i kiszoną poszatkować, zalać litrem wody, dodać przyprawy i gotować przez około godzinę.

3Indyka pokroić w kostkę, obsmażyć ze wszystkich stron na oleju, dodać do kapusty.

4Kiełbasę pokroić w plasterki, obsmażyć na patelni i dodać do kapusty.

5Cebule posiekać, zeszklić na oleju i dodać do garnka.

6Do gotującego się bigosu dodać namoczone grzyby oraz śliwki. Gotować przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.

7Pod koniec gotowania dodać wino i koncentrat, wymieszać i jeszcze chwilę gotować.

Porcja dla:

8 osób