Czas przygotowania:
40 min.
40 min.
Czas gotowania:
180 min.
180 min.
Całkowity czas:
220 min.
220 min.
Lżejsza wersja tradycyjnego bigosu – z mięsa dodaję pierś z indyka i trochę kiełbasy, dodaję suszone grzyby i śliwki, a całość duszę z dodatkiem czerwonego wina.
Składniki:
- 100 g suszonych grzybów
- 2 kg kiszonej kapusty
- 1 kg białej kapusty
- kilkanaście ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- sól do smaku
Przygotowanie:
1Grzyby zalać wodą i odstawić do namoczenia.
2Kapustę białą i kiszoną poszatkować, zalać litrem wody, dodać przyprawy i gotować przez około godzinę.
3Indyka pokroić w kostkę, obsmażyć ze wszystkich stron na oleju, dodać do kapusty.
4Kiełbasę pokroić w plasterki, obsmażyć na patelni i dodać do kapusty.
5Cebule posiekać, zeszklić na oleju i dodać do garnka.
6Do gotującego się bigosu dodać namoczone grzyby oraz śliwki. Gotować przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
7Pod koniec gotowania dodać wino i koncentrat, wymieszać i jeszcze chwilę gotować.
Porcja dla:
8 osób