Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Oto moja wersja wołowiny bourguignon. Zawsze dodaję sporo czosnku i wino dobrej jakości. Podawać z puree ziemniaczanym lub z chrupiącym chlebem. Najlepiej smakuje następnego dnia, więc warto ją przygotować zawczasu, zwłaszcza jeśli spodziewamy się gości. Dobrze się zamraża.

Składniki:

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku, zgniecionych
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 kg wołowiny pokrojonej w kostkę
  • 2 czerwone papryki pokrojone w paski

Przygotowanie:

1W brytfance rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać zgnieciony czosnek i cebulę i smażyć, aż zmięknie, ok. 5 minut. Dodać wołowinę i smażyć przez 5 minut, aż się przyrumieni.

2Dodać paprykę, pomidory, marchew i czerwone wino. Rozpuścić w tym kostki rosołowe i gotować przez kilka minut, a następnie dodać pieczarki

3Dusić przez około 1 godzinę na małym ogniu, aż wołowina będzie miękka.

Porcja dla:

8 osób