Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Oto moja wersja wołowiny bourguignon. Zawsze dodaję sporo czosnku i wino dobrej jakości. Podawać z puree ziemniaczanym lub z chrupiącym chlebem. Najlepiej smakuje następnego dnia, więc warto ją przygotować zawczasu, zwłaszcza jeśli spodziewamy się gości. Dobrze się zamraża.
Składniki:
- 100 ml oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku, zgniecionych
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 kg wołowiny pokrojonej w kostkę
- 2 czerwone papryki pokrojone w paski
Przygotowanie:
1W brytfance rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać zgnieciony czosnek i cebulę i smażyć, aż zmięknie, ok. 5 minut. Dodać wołowinę i smażyć przez 5 minut, aż się przyrumieni.
2Dodać paprykę, pomidory, marchew i czerwone wino. Rozpuścić w tym kostki rosołowe i gotować przez kilka minut, a następnie dodać pieczarki
3Dusić przez około 1 godzinę na małym ogniu, aż wołowina będzie miękka.
Porcja dla:
8 osób