Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Po zjedzeniu tego dania stwierdziłam, że brukselka jest smaczniejsza, niż mi się wydawało. Może to zasługa boczku?! Każdą brukselkę trzeba przekroić na pół i wyciąć mały głąb, który jest gorzki – wtedy będą smaczniejsze.

Składniki:

  • 250 g brukselki, pokroić na połówki i wyciąć głąb
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę

Przygotowanie:

1Boczek podsmażyć na patelni na małym ogniu przez 3 minuty.

2Brukselkę włożyć do dużego garnka i zalać wodą, lekko osolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut.

3Odcedzić i dodać do boczku na patelni. Wymieszać i podawać.

Porcja dla:

4 osób