Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
265 min.

Tradycyjny przepis z kuchni niemieckiej – pszenne bułki nadziewane mieloną wołowiną, cebulą i kapustą.

Składniki:

  • 2 szklanki (475 ml) ciepłej wody (45°C)
  • 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • 30 g miękkiej margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • 7 szklanek (875 g) mąki pszennej

Przygotowanie:

1Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut. Dodać cukier, margarynę, jajko, sól i połowę mąki. Zmiksować na gładko. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę, cały czas mieszając. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny lub całą noc. (Można również odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce).

2Przygotować nadzienie. Mięso zrumienić. Dodać cebulę, kapustę, sól i pieprz. Dusić na małym ogniu przez 30 minut. Odstawić do przestygnięcia.

3Ciasto lekko zagnieść i podzielić na 20 kawałków. Każdy kawałek rozciągnąć nieco na powierzchni nie posypanej mąką i napełnić 2 łyżkami nadzienia, zawinąć tak, aby nadzienie znalazło się w środku i zlepić boki. Układać na blaszce i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.

5Piec przez 25 minut na złoty kolor. Przed podaniem wierzch bułek posmarować masłem.

Porcja dla:

20 osób