60 min.
25 min.
265 min.
Tradycyjny przepis z kuchni niemieckiej – pszenne bułki nadziewane mieloną wołowiną, cebulą i kapustą.
Składniki:
- 2 szklanki (475 ml) ciepłej wody (45°C)
- 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
- 1/2 szklanki (100 g) cukru
- 30 g miękkiej margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soli
- 7 szklanek (875 g) mąki pszennej
Przygotowanie:
1Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut. Dodać cukier, margarynę, jajko, sól i połowę mąki. Zmiksować na gładko. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę, cały czas mieszając. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny lub całą noc. (Można również odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce).
2Przygotować nadzienie. Mięso zrumienić. Dodać cebulę, kapustę, sól i pieprz. Dusić na małym ogniu przez 30 minut. Odstawić do przestygnięcia.
3Ciasto lekko zagnieść i podzielić na 20 kawałków. Każdy kawałek rozciągnąć nieco na powierzchni nie posypanej mąką i napełnić 2 łyżkami nadzienia, zawinąć tak, aby nadzienie znalazło się w środku i zlepić boki. Układać na blaszce i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
5Piec przez 25 minut na złoty kolor. Przed podaniem wierzch bułek posmarować masłem.
Porcja dla:
20 osób