45 min.
15 min.
60 min.
Calzone to pizza w formie pieroga, w której wszystkie dodatki zawinięte są w ciasto. Tu proponujemy calzone wypełnione pieczonym kurczakiem z dodatkiem szpinaku, czerwonej papryki i kremowego sera ricotta. Podawać na gorąco, z sałatką.
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta w proszku do pizzy (ok. 280 g)
- 350 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
- 200 g sera ricotta
- 50 g parmezanu, świeżo startego
- 2 czerwone papryki w zalewie, odsączone i posiekane
Przygotowanie:
1Przygotować ciasto na pizzę według instrukcji na opakowaniu. Zagniatać krótko na podsypanym mąką blacie, aż będzie gładkie i elastyczne, włożyć do lekko natłuszczonego naczynia i przykryć czystą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut – powinno podwoić swoją objętość.
2Przygotować dodatki. Szpinak odcisnąć rękami, przełożyć do naczynia, wymieszać z ricottą, parmezanem, papryką, dymką i bazylią. Przyprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C.
3Podzielić ciasto na 4 równe części i rozwałkować, aby powstały koła o średnicy 20 cm. Na połowie każdej części rozsmarować ¼ szpinaku z dodatkami, pozostawiając wolny pas wokół brzegu. Ułożyć kawałki kurczaka na szpinaku.
4Krawędzie ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem, założyć pustą połowę każdego kawałka na połowę z dodatkami, aby powstało półkole. Złączyć i dokładnie skleić brzegi, aby powstał duży pieróg.
5Ułożyć calzone na lekko natłuszczonej blasze. Posmarować resztą jajka i piec około 25 minut, aż napęcznieją i zrumienią się.
Porcja dla:
4 osób