Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
360 min.
360 min.
Całkowity czas:
375 min.
375 min.
Chili con carne, które jest gotowane w wolnowarze. Można je wstawić rano przed wyjściem do pracy i mieć gotowy obiad po powrocie. Przepis inspirowany przepisem Jamiego Olivera.
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 duża zielona papryka, posiekana
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 100 g marchewki, drobno pokrojonej
- 1 puszka (400 g) fasolki kidney, odcedzonej
- 1 puszka (400 g) fasolki w sosie chili
- 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
- 70 g koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
1Zrumienić mielone mięso na suchej patelni.
2Przełożyć mięso do wolnowaru, dodać zieloną paprykę, cebulę, marchewkę, fasolę, pomidory, koncentrat i przyprawy. Dobrze wymieszać.
3Gotować przez 6 godzin (lub 8 godzin w niskiej temperaturze).
4Nakładać chili do miseczek, dekorować kleksem ze śmietany, startym serem i szczypiorkiem.
Porcja dla:
4 osób