Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
360 min.
Całkowity czas:
375 min.

Chili con carne, które jest gotowane w wolnowarze. Można je wstawić rano przed wyjściem do pracy i mieć gotowy obiad po powrocie. Przepis inspirowany przepisem Jamiego Olivera.

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 duża zielona papryka, posiekana
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 100 g marchewki, drobno pokrojonej
  • 1 puszka (400 g) fasolki kidney, odcedzonej
  • 1 puszka (400 g) fasolki w sosie chili
  • 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
  • 70 g koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

1Zrumienić mielone mięso na suchej patelni.

2Przełożyć mięso do wolnowaru, dodać zieloną paprykę, cebulę, marchewkę, fasolę, pomidory, koncentrat i przyprawy. Dobrze wymieszać.

3Gotować przez 6 godzin (lub 8 godzin w niskiej temperaturze).

4Nakładać chili do miseczek, dekorować kleksem ze śmietany, startym serem i szczypiorkiem.

Porcja dla:

4 osób