Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Wytrawne ciasta nie są zbyt popularne, a warto byłoby to zmienić. Polecam wypróbować ten przepis 🙂 Tort cebulowy przypadnie każdemu do gustu!

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 125 g zimnego posiekanego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego Bieluch
  • ½ kg czerwonej cebuli
  • ½ kg białej cebuli
  • 3 łyżki masła Bieluch
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • ½ łyżeczki pieprz
  • sól

Przygotowanie:

1Ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki.

2Masa cebulowa: Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy sos sojowy i przyprawy, dusimy aż zmięknie.

3Masa serowa: Jajko, serek Bieluch, starty żółty ser i mąkę ziemniaczaną mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

4Pieczenie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

5Do natłuszczonej masłem tortownicy wkładamy kruche ciasto i podpiekamy przez 10 minut.

6Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową, a na nią odsączoną masę cebulową.

7Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni C.

8Ponownie wstawiamy tartę do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.

Porcja dla:

8 osób