30 min.
40 min.
70 min.
Wytrawne ciasta nie są zbyt popularne, a warto byłoby to zmienić. Polecam wypróbować ten przepis 🙂 Tort cebulowy przypadnie każdemu do gustu!
Składniki:
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 125 g zimnego posiekanego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- ½ szklanki jogurtu naturalnego Bieluch
- ½ kg czerwonej cebuli
- ½ kg białej cebuli
- 3 łyżki masła Bieluch
- 4 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- ½ łyżeczki pieprz
- sól
Przygotowanie:
1Ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki.
2Masa cebulowa: Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy sos sojowy i przyprawy, dusimy aż zmięknie.
3Masa serowa: Jajko, serek Bieluch, starty żółty ser i mąkę ziemniaczaną mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
4Pieczenie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
5Do natłuszczonej masłem tortownicy wkładamy kruche ciasto i podpiekamy przez 10 minut.
6Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową, a na nią odsączoną masę cebulową.
7Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni C.
8Ponownie wstawiamy tartę do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.
Porcja dla:
8 osób