Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
120 min.

Pierożki z nadzieniem z wołowiny i ziemniaków, które można zabrać ze sobą do pracy albo do szkoły. Przepis na kruche ciasto podany jest w linku pod tym przepisem.

Składniki:

  • 1 gotowe kruche ciasto
  • 300 g ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki (60 g) cebuli pokrojonej w plasterki
  • 250 g wołowiny (np. steku), pokrojonej w cienkie paski
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

1Podzielić ciasto na 3 równe części. Każdą z części podzielić na dwa kwadraty o boku ok. 17 cm. Nadmiar ciasta odkroić. Umieścić kwadraty na blasze.

2Na jednej połowie kwadratu ciasta ułożyć warstwę ziemniaków, na tym warstwę cebuli, a na tym mięso. Oprószyć solą i pieprzem i dodać kawałeczek masła na wierzch. Powtórzyć z resztą kwadratów.

3Brzegi ciasta zwilżyć wodą i składać, tworząc trójkątne pierożki. Brzegi ścisnąć, aby się skleiły. Jeśli brzegi dobrze się skleją, cała para pozostanie w środku i pierożki będą bardziej soczyste.

4Piec w 190 stopniach C przez 1 godzinę, aby mięso było miękkie. Podawać na gorąco z sosem chili, keczupem lub na zimno, jako przekąskę.

Porcja dla:

6 osób