60 min.
60 min.
120 min.
Pierożki z nadzieniem z wołowiny i ziemniaków, które można zabrać ze sobą do pracy albo do szkoły. Przepis na kruche ciasto podany jest w linku pod tym przepisem.
Składniki:
- 1 gotowe kruche ciasto
- 300 g ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki
- 1/2 szklanki (60 g) cebuli pokrojonej w plasterki
- 250 g wołowiny (np. steku), pokrojonej w cienkie paski
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
1Podzielić ciasto na 3 równe części. Każdą z części podzielić na dwa kwadraty o boku ok. 17 cm. Nadmiar ciasta odkroić. Umieścić kwadraty na blasze.
2Na jednej połowie kwadratu ciasta ułożyć warstwę ziemniaków, na tym warstwę cebuli, a na tym mięso. Oprószyć solą i pieprzem i dodać kawałeczek masła na wierzch. Powtórzyć z resztą kwadratów.
3Brzegi ciasta zwilżyć wodą i składać, tworząc trójkątne pierożki. Brzegi ścisnąć, aby się skleiły. Jeśli brzegi dobrze się skleją, cała para pozostanie w środku i pierożki będą bardziej soczyste.
4Piec w 190 stopniach C przez 1 godzinę, aby mięso było miękkie. Podawać na gorąco z sosem chili, keczupem lub na zimno, jako przekąskę.
Porcja dla:
6 osób