Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Młoda cukinia duszona z pieczarkami lub grzybami leśnymi i serwowana z ryżem – proste i smacznie, czegóż żądać więcej?… 😉
Składniki:
- 2 woreczki ryżu po 100 g
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula drobno posiekana
- 10 średnich pieczarek, pokrojonych
- 2 młode cukinie
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Ryż ugotować na sypko.
2Cukinie umyć i pokroić na talarki, a następnie na połówki lub ćwiartki.
3Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę, po czym dodać pieczarki i poddusić.
4Dodać do pieczarek cukinię i całość dusić pod przykryciem ok 15 minut, do miękkości cukinii (ale tak, aby nie zrobiła się z niej mamałyga). Dosmaczyć solą i pieprzem.
5Podawać na ciepło, z ryżem.
Porcja dla:
6 osób