Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Młoda cukinia duszona z pieczarkami lub grzybami leśnymi i serwowana z ryżem – proste i smacznie, czegóż żądać więcej?… 😉

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu po 100 g
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 10 średnich pieczarek, pokrojonych
  • 2 młode cukinie
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Ryż ugotować na sypko.

2Cukinie umyć i pokroić na talarki, a następnie na połówki lub ćwiartki.

3Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę, po czym dodać pieczarki i poddusić.

4Dodać do pieczarek cukinię i całość dusić pod przykryciem ok 15 minut, do miękkości cukinii (ale tak, aby nie zrobiła się z niej mamałyga). Dosmaczyć solą i pieprzem.

5Podawać na ciepło, z ryżem.

Porcja dla:

6 osób