Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
50 min.

To rozpływające się w ustach curry doprawiamy tylko odrobiną chili, więc mogą je jeść dzieci, które lubią kulinarne przygody. Potrawę podajemy z ryżem basmati gotowanym na parze i gorącym chlebkiem naan.

Składniki:

  • 500 g chudej mielonej wołowiny
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 450 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2,5 cm świeżego imbiru, posiekanego
  • 1 kawałek cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego, zmiażdżonych
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 300 ml wywaru wołowego lub jagnięcego
  • 150 g małych listków szpinaku
  • sól i pieprz
  • listki świeżej mięty, do przybrania

Przygotowanie:

1Smażyć wołowinę i cebulę w dużym rondlu 5 minut, aż przyrumienią się równomiernie. Często mieszać, by rozdrobnić mielone mięso. Dodać ziemniaki, czosnek, imbir oraz przyprawy i smażyć 2 minuty, stale mieszając. Dodać pomidory z sokiem oraz wywar. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na małym ogniu 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

2Przyrządzić raitę. Wymieszać jogurt z ogórkiem i miętą. Doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu. Przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki.

3Dodać szpinak do garnka z curry. Podgrzewać minutę, skosztować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na podgrzane talerze i posypać listkami świeżej mięty. Podawać ze schłodzoną raitą.

Porcja dla:

4 osób