Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Lekkie, bardzo kolorowe curry, pełne warzyw dostarczających przeciwutleniaczy. Szybko i łatwo je przygotujemy. Bataty zawierają dużo beta-karotenu i witaminy C, są także jednym z najbogatszych źródeł witaminy E. Dobrym dodatkiem do tej potrawy będzie chlebek naan.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 500 g batatów, pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżka łagodnej przyprawy curry
  • 1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego

Przygotowanie:

1Rozgrzać olej na dużej patelni. Smażyć cebulę i czosnek na małym ogniu przez 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną.

2Wrzucić bataty, smażyć 2 minuty, wsypać przyprawę curry i imbir, wymieszać i smażyć jeszcze 30 sekund.

3Dodać pomidory razem z zalewą oraz wywar. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 12-15 minut, aż bataty będą miękkie.

4Dodać zielony groszek i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 3 minuty. Dodać ser panir, gotować kolejne 2 minuty, aż wszystko dobrze się podgrzeje. Przyprawić do smaku, posypać posiekaną świeżą miętą i podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób