Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
120 min.

Świeżo mielone przyprawy smakują zupełnie inaczej niż gotowy proszek curry i sprawiają, że potrawa ma cudowny aromat. Najlepiej ją podawać z plackami chapatti, jogurtem i ryżem szafranowym.

Składniki:

  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka ziaren kminu rzymskiego
  • ziarna z 1 strączka kardamonu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 duża cebula, pokrojona w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 5 cm świeżego imbiru, posiekanego
  • 1 czerwona papryczka chili, posiekana
  • 1 kawałek cynamonu

Przygotowanie:

1Utłuc w moździerzu lub zemleć w młynku elektrycznym pieprz, kmin rzymski i kardamon. Odstawić.

2Rozgrzać olej w dużym naczyniu żaroodpornym. Wrzucić cebulę i smażyć 5 minut na małym ogniu, aż zmięknie. Dodać czosnek, imbir i chili. Smażyć jeszcze 3 minuty, dodać rozdrobnione przyprawy oraz cynamon i kurkumę. Smażyć na małym ogniu 30 sekund, cały czas mieszając.

3Wrzucić mięso i obtoczyć w przyprawach. Smażyć na małym ogniu 4 minuty, aż mięso przyrumieni się ze wszystkich stron. Stopniowo wlać wywar, starannie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić godzinę na małym ogniu, aż mięso będzie niemal gotowe i miękkie.

4Wypłukać i odsączyć soczewicę. Włożyć do rondla i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia 15 minut, a następnie odlać.

5Dodać do potrawy soczewicę i pomidory. Dusić 15–20 minut, aż mięso i soczewica zrobią się miękkie. Dodać sok z cytryny i kolendrę, starannie wymieszać, a potem doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób