15 min.
40 min.
655 min.
Pieczenie chleba w domu nie musi być trudne – jeśli się ma ten przepis. Najlepiej go piec w niezbyt wielkiej brytfance lub blaszce – to sekret pysznej, chrupiącej skórki. Potrzeba też cierpliwości – ciasto trzeba odstawić na 10 godzin aby wyrosło, najlepiej więc zacząć go przygotowywać rano albo nawet wieczorem poprzedniego dnia.
Składniki:
- 1/4 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
- 200 ml gorącej wody
- 280 g mąki chlebowej
- 120 g mąki pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki soli
- 90 ml piwa (o temperaturze pokojowej)
- 1 łyżka białego octu winnego
- olej roślinny
Przygotowanie:
1W małej miseczce rozpuścić drożdże w wodzie.
2W osobnej misce wymieszać obydwa rodzaje mąki z solą. Dodać do drożdży wraz z piwem i octem i wymieszać, aby ciasto zbiło się w kulę. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 8 godzin w temperaturze pokojowej aby ciasto wyrosło.
3Niezbyt głębokie naczynie wyłożyć papierem do pieczenia. Kiedy ciasto wyrośnie, wyrobić ciasto rękoma, ugniatając je kilkadziesiąt razy. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki i pokropić olejem. Przykryć folią spożywczą i odstawić jeszcze na 2 godziny, aby wyrosło.
4Po 1,5 godziny wstawić do piekarnika (na najniższą półkę) brytfankę z przykrywką i rozgrzać piekarnik do 240 C.
5Wyjąć brytfankę z piekarnika i przełożyć do niej ciasto wraz z papierem do pieczenia. Nadmiar papieru odciąć.
6Posypać ciasto po wierzchu mąką i naciąć wierzch nożem na krzyż. Przykryć brytfankę pokrywką i wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 220 C i piec chleb przez 30 minut.
7Po 30 minutach ostrożnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 10 minut. Natychmiast po upieczeniu wyjąć chleb z brytfanki i odstawić na metalową kratkę aby ostygł.
Porcja dla:
1 osoby