Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
10095 min.

Ten prosty przepis na imbir marynowany sprawi, że nie będziecie już musieli kupować marynowanego imbiru z niewiadomym składem w sklepie z żywnością orientalną. Jest typowym dodatkiem do sushi – oczyszcza kubeczki smakowe i pozwala cieszyć się pełnią smaków każdego kęsa sushi.

Składniki:

  • 225 g świeżego imbiru
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 225 ml octu ryżowego
  • 5 łyżek cukru

Przygotowanie:

1Imbir umyć i obrać – najlepiej oskrobując go łyżeczką. Pokroić na kawałki i włożyć do miski. Posypać solą, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie przełożyć go do czystego (sterylnego) słoika.

2W rondelku wymieszać ocet z cukrem, aż cukier się całkiem rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, a następnie wrzącą zalewą zalać imbir w słoiku.

3Poczekać, aż ostygnie, a następnie zakręcić słoik pokrywką. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 tydzień.

4Przed podaniem pokroić imbir na bardzo cieniutkie plasterki.

Porcja dla:

32 osób