10 min.
05 min.
10095 min.
Ten prosty przepis na imbir marynowany sprawi, że nie będziecie już musieli kupować marynowanego imbiru z niewiadomym składem w sklepie z żywnością orientalną. Jest typowym dodatkiem do sushi – oczyszcza kubeczki smakowe i pozwala cieszyć się pełnią smaków każdego kęsa sushi.
Składniki:
- 225 g świeżego imbiru
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- 225 ml octu ryżowego
- 5 łyżek cukru
Przygotowanie:
1Imbir umyć i obrać – najlepiej oskrobując go łyżeczką. Pokroić na kawałki i włożyć do miski. Posypać solą, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie przełożyć go do czystego (sterylnego) słoika.
2W rondelku wymieszać ocet z cukrem, aż cukier się całkiem rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, a następnie wrzącą zalewą zalać imbir w słoiku.
3Poczekać, aż ostygnie, a następnie zakręcić słoik pokrywką. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 tydzień.
4Przed podaniem pokroić imbir na bardzo cieniutkie plasterki.
Porcja dla:
32 osób