60 min.
180 min.
240 min.
Sezon na pomidory najlepiej wykorzystać do maksimum i przygotować keczup aby poźniej cieszyć się jego wspaniałym aromatem. Ja zawsze do części dodaję ostrej papryki aby mieć dwa rodzaje – łagodny i pikantny.
Składniki:
- 5 kg dojrzałych pomidorów
- 6-8 dużych cebul
- 400 g cukru
- 1/2 szklanki soli
- 1 łyżka mielonego pieprzu
Przygotowanie:
1Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, włożyć do dużego garnka i gotować przez około 30 minut (muszą się rozgotować). Przetrzeć przez sito.
2Cebulę drobno posiekac lub zmielić przez maszynkę i osobno zagotować. Po ugotowaniu też przetrzeć przez sito.
3Pomidory dobrze wymieszać z cebulą i resztą składników i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje (ok. 30 minut). Najlepiej gotować 2-3 razy dziennie przez 2 dni, aby ketczup dobrze odparował. Im dłużej będziemy go gotować, tym bardziej zgęstnieje.
4Nalewać do słoiczków, zakręcać i pasteryzować przez 10-15 minut.
Porcja dla:
10 osób