Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
240 min.

Sezon na pomidory najlepiej wykorzystać do maksimum i przygotować keczup aby poźniej cieszyć się jego wspaniałym aromatem. Ja zawsze do części dodaję ostrej papryki aby mieć dwa rodzaje – łagodny i pikantny.

Składniki:

  • 5 kg dojrzałych pomidorów
  • 6-8 dużych cebul
  • 400 g cukru
  • 1/2 szklanki soli
  • 1 łyżka mielonego pieprzu

Przygotowanie:

1Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, włożyć do dużego garnka i gotować przez około 30 minut (muszą się rozgotować). Przetrzeć przez sito.

2Cebulę drobno posiekac lub zmielić przez maszynkę i osobno zagotować. Po ugotowaniu też przetrzeć przez sito.

3Pomidory dobrze wymieszać z cebulą i resztą składników i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje (ok. 30 minut). Najlepiej gotować 2-3 razy dziennie przez 2 dni, aby ketczup dobrze odparował. Im dłużej będziemy go gotować, tym bardziej zgęstnieje.

4Nalewać do słoiczków, zakręcać i pasteryzować przez 10-15 minut.

Porcja dla:

10 osób