Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Pyszny brzoskwiniowy dżem słodzony fruktozą, ma zdecydowanie niższy indeks glikemiczny od dżemów słodzonych cukrem. Nie tylko dla cukrzyków i osób na diecie.

Składniki:

  • 2 kg brzoskwiń
  • 0,5 szklanki fruktozy

Przygotowanie:

1Brzoskwinie umyć i wydrylować, usunąć skórki.

2Brzoskwinie pokroić w ćwiartki i gotować w garnku o grubym dnie przez 20-30 minut. Owoce powinny się całkowicie rozgotować.

3Do owoców dodać fruktozę. Jej ilość można zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od stopnia słodkości owoców lub własnych upodobań.

4Owoce z fruktozą smażyć przez kolejne 15-20 minut.

5Gorący dżem przekładać do słoiczków, zakręcać i pasteryzować przez 20 minut.

Porcja dla:

8 osób