Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Pyszny brzoskwiniowy dżem słodzony fruktozą, ma zdecydowanie niższy indeks glikemiczny od dżemów słodzonych cukrem. Nie tylko dla cukrzyków i osób na diecie.
Składniki:
- 2 kg brzoskwiń
- 0,5 szklanki fruktozy
Przygotowanie:
1Brzoskwinie umyć i wydrylować, usunąć skórki.
2Brzoskwinie pokroić w ćwiartki i gotować w garnku o grubym dnie przez 20-30 minut. Owoce powinny się całkowicie rozgotować.
3Do owoców dodać fruktozę. Jej ilość można zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od stopnia słodkości owoców lub własnych upodobań.
4Owoce z fruktozą smażyć przez kolejne 15-20 minut.
5Gorący dżem przekładać do słoiczków, zakręcać i pasteryzować przez 20 minut.
Porcja dla:
8 osób