Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
655 min.

Smakowity dżem, dzięki któremu przez cały rok możesz się cieszyć smakiem fig! Wspaniale smakuje na bułce, ale także na krakersach z serem. Jeśli wolisz prosty, figowy smak – opuść wanilię.

Składniki:

  • 1 kg świeżych fig, umytych i pokrojonych w kostkę
  • 700 g cukru
  • sok z 2 cytryn
  • 1 laska wanilii, przekrojona na pół

Przygotowanie:

1W dużym garnku wymieszać wszystkie składniki i odstawić na noc.

2Następnego dnia zagotować mieszaninę, a następnie zmniejszyć ogień na mały i gotować przez 40 minut. Wyjąć laskę wanilii, wydrapać nasiona i dodać je z powrotem do dżemu. Dobrze wymieszać.

3Słoiki wysterylizować (we wrzątku) i napełniać dżemem. Brzegi dobrze wytrzeć, zakręcić pokrywki.

Porcja dla:

60 osób