Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
655 min.
655 min.
Smakowity dżem, dzięki któremu przez cały rok możesz się cieszyć smakiem fig! Wspaniale smakuje na bułce, ale także na krakersach z serem. Jeśli wolisz prosty, figowy smak – opuść wanilię.
Składniki:
- 1 kg świeżych fig, umytych i pokrojonych w kostkę
- 700 g cukru
- sok z 2 cytryn
- 1 laska wanilii, przekrojona na pół
Przygotowanie:
1W dużym garnku wymieszać wszystkie składniki i odstawić na noc.
2Następnego dnia zagotować mieszaninę, a następnie zmniejszyć ogień na mały i gotować przez 40 minut. Wyjąć laskę wanilii, wydrapać nasiona i dodać je z powrotem do dżemu. Dobrze wymieszać.
3Słoiki wysterylizować (we wrzątku) i napełniać dżemem. Brzegi dobrze wytrzeć, zakręcić pokrywki.
Porcja dla:
60 osób