Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
Bardzo lubię dodatki do mięs i zawsze poszukuję nowych inspiracji – oto na co ostatnio wpadłam – dżem cebulowy z winem i ocetm balsamicznym. Dobre!
Składniki:
- 50 g masła
- 700 g cebuli, pokrojonej w piórka
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki pieprzu
- 240 ml czerwonego wina
- 100 ml octu balsamicznego
- 125 ml likieru z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
1W garnku roztopić masło i gotować, aż zbrązowieje. Dodać cebulę, cukier, sól i pieprz, przykryć i dusić przez 30 minut.
2Dodać wino, ocet i likier, wymieszać i dusić przez kolejne 30 minut. Przekładać do wyparzonych słoików, zakręcać i przechowywać w chłodnym miejscu.
Porcja dla:
2 osób