Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Bardzo lubię dodatki do mięs i zawsze poszukuję nowych inspiracji – oto na co ostatnio wpadłam – dżem cebulowy z winem i ocetm balsamicznym. Dobre!

Składniki:

  • 50 g masła
  • 700 g cebuli, pokrojonej w piórka
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki pieprzu
  • 240 ml czerwonego wina
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 125 ml likieru z czarnej porzeczki

Przygotowanie:

1W garnku roztopić masło i gotować, aż zbrązowieje. Dodać cebulę, cukier, sól i pieprz, przykryć i dusić przez 30 minut.

2Dodać wino, ocet i likier, wymieszać i dusić przez kolejne 30 minut. Przekładać do wyparzonych słoików, zakręcać i przechowywać w chłodnym miejscu.

Porcja dla:

2 osób