Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Wszyscy mnie zawsze proszą o przygotowanie tego dipu na przyjęcia i rodzinne spotkania. I rzeczywiście, pierwszy znika ze stołu! Podaję go z krakersami lub paluchami.
Składniki:
- 300 g rozmrożonego posiekanego szpinaku, odcedzonego i dobrze wyciśniętego
- 1 puszka (400 g) serc karczochów, odsączonych i drobno pokrojonych
- 3 ząbki wyciśniętego czosnku
- 120 ml majonezu
- 450 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 80 g startego parmezanu
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 190°C. Posmarować lekko tłuszczem naczynie żaroodporne o wymiarach 20×30 cm.
2W średniej misce wymieszać na gładką masę ser i majonez. Dodać karczochy, szpinak i parmezan. Doprawić czosnkiem i sokiem z cytryny. Rozprowadzić równomiernie w przygotowanym naczyniu.
3Przykryć i piec przez 20 minut, a następnie odkryć i piec przez kolejne 5 minut, aż powierzchnia lekko się zarumieni.
Porcja dla:
16 osób