Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Wszyscy mnie zawsze proszą o przygotowanie tego dipu na przyjęcia i rodzinne spotkania. I rzeczywiście, pierwszy znika ze stołu! Podaję go z krakersami lub paluchami.

Składniki:

  • 300 g rozmrożonego posiekanego szpinaku, odcedzonego i dobrze wyciśniętego
  • 1 puszka (400 g) serc karczochów, odsączonych i drobno pokrojonych
  • 3 ząbki wyciśniętego czosnku
  • 120 ml majonezu
  • 450 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 80 g startego parmezanu

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 190°C. Posmarować lekko tłuszczem naczynie żaroodporne o wymiarach 20×30 cm.

2W średniej misce wymieszać na gładką masę ser i majonez. Dodać karczochy, szpinak i parmezan. Doprawić czosnkiem i sokiem z cytryny. Rozprowadzić równomiernie w przygotowanym naczyniu.

3Przykryć i piec przez 20 minut, a następnie odkryć i piec przez kolejne 5 minut, aż powierzchnia lekko się zarumieni.

Porcja dla:

16 osób