Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
65 min.

Ta potrawa, lubiana zarówno przez dorosłych, jak i dzieci, jest zdrowszą wersją smażonych w głębokim tłuszczu kawałków kurczaka dostępnego w barach szybkiej obsługi. Takie paluszki podawane na gorąco ze świeżymi jarzynami i zawierającymi 5 procent tłuszczu frytkami z piekarnika to dobry posiłek dla całej rodziny, na zimno zaś świetnie nadają się na piknik lub jako suchy prowiant.

Składniki:

  • 50 ml gęstego beztłuszczowego jogurtu
  • 7 łyżek musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka świeżego szczypiorku, posiekanego
  • 550 g piersi z kurczaka bez skóry i kości
  • 2 łyżki mąki
  • 200 g świeżo startej bułki razowej

Przygotowanie:

1Przygotować dip musztardowy. Zmieszać jogurt z łyżką musztardy, szczypiorkiem i pieprzem. Nałożyć do małej miski. Przykryć i wstawić do lodówki.

2Rozkroić każdą pierś kurczaka w płaszczyźnie poziomej, a następnie pokroić wzdłuż na wąskie paski. Wsypać mąkę do torebki foliowej, wrzucić mięso i potrząsać, aż kawałki mięsa pokryją się mąką.

3Włożyć do dużej miski bułkę tartą, czosnek, pozostałe 6 łyżek musztardy oraz paprykę i dobrze wymieszać. Wyłożyć tę mieszaninę na duży talerz. Wbić jajka do głębokiego talerza i lekko ubić je widelcem.

4Wyciągać kawałki kurczaka z torebki, strząsać z nich nadmiar mąki i zanurzać je najpierw w jajku, a potem równomiernie obtaczać w bułce tartej. Ułożyć paluszki na dużej blasze do pieczenia i chłodzić około 30 minut.

5Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.

6Piec paluszki 30–40 minut, aż zrobią się złocistobrązowe i chrupkie. Podawać na gorąco lub zimno razem z dipem musztardowym oraz kawałkami cytryny bądź limonki.

Porcja dla:

4 osób