Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
80 min.

Według mitologii greckiej receptura sera feta została przekazana ludziom przez bogów. Jako pierwszy wytwarzał go jeden z cyklopów. Tym serem żywił się Odyseusz podczas swojej niekończącej się podróży.

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • mąka do posypania blatu

Przygotowanie:

1Rozłożyć płaty mrożonego ciasta francuskiego na posypanym mąką blacie i poczekać, aż się rozmrożą. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia.

2Rozdrobnić ser feta widelcem. Umyć, osuszyć i drobno posiekać koperek i natkę pietruszki. Wymieszać ser z koperkiem, natką i bazylią. Przyprawić pieprzem.

3Złożyć płaty ciasta jeden na drugim, cienko rozwałkować i pokroić na 12 kwadratów o boku około 12 cm. Nałożyć po łyżeczce nadzienia serowego na środek każdego kwadratu.

4Rozbełtać żółtko w mleku i posmarować nim brzegi kwadratów. Każdy z nich złożyć po przekątnej w trójkąt, zamykając w środku nadzienie i sklejając brzegi. Gęsto wycisnąć wzór na brzegach ciasta zębami widelca. Ułożyć pierożki na blachach, posmarować z wierzchu resztą mieszaniny mleka z żółtkiem i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce.

5Nagrzać piekarnik do 220°C.

6Piec pierożki przez 15–20 minut, aż będą złotobrązowe.

Porcja dla:

8 osób