40 min.
20 min.
80 min.
Według mitologii greckiej receptura sera feta została przekazana ludziom przez bogów. Jako pierwszy wytwarzał go jeden z cyklopów. Tym serem żywił się Odyseusz podczas swojej niekończącej się podróży.
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- mąka do posypania blatu
Przygotowanie:
1Rozłożyć płaty mrożonego ciasta francuskiego na posypanym mąką blacie i poczekać, aż się rozmrożą. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia.
2Rozdrobnić ser feta widelcem. Umyć, osuszyć i drobno posiekać koperek i natkę pietruszki. Wymieszać ser z koperkiem, natką i bazylią. Przyprawić pieprzem.
3Złożyć płaty ciasta jeden na drugim, cienko rozwałkować i pokroić na 12 kwadratów o boku około 12 cm. Nałożyć po łyżeczce nadzienia serowego na środek każdego kwadratu.
4Rozbełtać żółtko w mleku i posmarować nim brzegi kwadratów. Każdy z nich złożyć po przekątnej w trójkąt, zamykając w środku nadzienie i sklejając brzegi. Gęsto wycisnąć wzór na brzegach ciasta zębami widelca. Ułożyć pierożki na blachach, posmarować z wierzchu resztą mieszaniny mleka z żółtkiem i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce.
5Nagrzać piekarnik do 220°C.
6Piec pierożki przez 15–20 minut, aż będą złotobrązowe.
Porcja dla:
8 osób