Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Delikatna potrawa o wyrazistym smaku. Podajemy z białym winem.

Składniki:

  • 500 g obranych i pokrojonych ziemniaków
  • 300 g obranej i pokrojonej bulwy selera
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 75 g pokrojonych śliwek kalifornijskich
  • 3 dojrzałe pomidory, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w kosteczkę

Przygotowanie:

1Umieścić ziemniaki i seler w dużym garnku wrzącej wody, gotować przez 15-18 minut do miękkości.

2W międzyczasie przygotować concasse. Podgrzać na małym ogniu 4 łyżki oliwy z oliwek. Zdjąć z ognia i dodać pokrojone śliwki kalifornijskie i pomidory wraz z posiekanymi liśćmi bazylii. Zostawić do ostygnięcia.

3Podgrzać olej pozostały na patelni i smażyć filety przez 5-6 minut z każdej strony aż do całkowitego usmażenia.

4W czasie, kiedy ryba smaży się, odcedzić ziemniaki i seler oraz rozgnieść je razem z posiekaną natką pietruszki. Na każdym talerzu ułożyć uformowaną porcję puree.

5Na wierzchu puree ułożyć filet z ryby. Położyć łyżką pomidorowe concasse dookoła dania.

6Obsypać kolorowymi kiełkami lub ziołami i podać do stołu.

Porcja dla:

4 osób