15 min.
30 min.
45 min.
Delikatna potrawa o wyrazistym smaku. Podajemy z białym winem.
Składniki:
- 500 g obranych i pokrojonych ziemniaków
- 300 g obranej i pokrojonej bulwy selera
- 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- 75 g pokrojonych śliwek kalifornijskich
- 3 dojrzałe pomidory, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w kosteczkę
Przygotowanie:
1Umieścić ziemniaki i seler w dużym garnku wrzącej wody, gotować przez 15-18 minut do miękkości.
2W międzyczasie przygotować concasse. Podgrzać na małym ogniu 4 łyżki oliwy z oliwek. Zdjąć z ognia i dodać pokrojone śliwki kalifornijskie i pomidory wraz z posiekanymi liśćmi bazylii. Zostawić do ostygnięcia.
3Podgrzać olej pozostały na patelni i smażyć filety przez 5-6 minut z każdej strony aż do całkowitego usmażenia.
4W czasie, kiedy ryba smaży się, odcedzić ziemniaki i seler oraz rozgnieść je razem z posiekaną natką pietruszki. Na każdym talerzu ułożyć uformowaną porcję puree.
5Na wierzchu puree ułożyć filet z ryby. Położyć łyżką pomidorowe concasse dookoła dania.
6Obsypać kolorowymi kiełkami lub ziołami i podać do stołu.
Porcja dla:
4 osób