Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Pyszny przepis na doskonałą przystawkę lub dodatek do dań. Grzyby shitake smażone z soczystą papryką, pachnące czosnkiem i koperkiem.

Składniki:

  • 2 papryki
  • 250 g grzybów shitake
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

1Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Czosnek i koperek posiekać.

2Z grzybów odkroić nóżki (są zbyt zdrewniałe), a kapelusze pokroić w plasterki.

3Na patelni rozgrzać olej, dodać paprykę i grzyby i smażyć, cały czas mieszając. Można przykryć patelnię, shitake nie zawierają dużo wody, więc się ładnie przyrumienią.

4Pod koniec dodać czosnek i koperek, i smażyć jeszcze przez minutę na dużym ogniu (bez przykrycia).

Porcja dla:

2 osób