Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Pyszny przepis na doskonałą przystawkę lub dodatek do dań. Grzyby shitake smażone z soczystą papryką, pachnące czosnkiem i koperkiem.
Składniki:
- 2 papryki
- 250 g grzybów shitake
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
1Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Czosnek i koperek posiekać.
2Z grzybów odkroić nóżki (są zbyt zdrewniałe), a kapelusze pokroić w plasterki.
3Na patelni rozgrzać olej, dodać paprykę i grzyby i smażyć, cały czas mieszając. Można przykryć patelnię, shitake nie zawierają dużo wody, więc się ładnie przyrumienią.
4Pod koniec dodać czosnek i koperek, i smażyć jeszcze przez minutę na dużym ogniu (bez przykrycia).
Porcja dla:
2 osób