Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Wspaniały tradycyjny chleb sodowy. Maślanka dodaje wyjątkowego smaku, a chrupiąca skórka sprawia, że nie poprzestaniemy na jednej kromce! Zaskakująco prosty, najlepszy irlandzki chleb!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Natłuścić dużą blaszkę.
2W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia, solą i margaryną.
3Dodać maślankę i roztrzepane jajko i dobrze wymieszać.
4Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagnieść delikatnie.
5Z ciasta uformować kulę i ułożyć na blaszce.
6W miseczce wymieszać roztopione masło z maślanką.
7Posmarować tym wierzch chleba i za pomocą noża naciąć znak X.
8Piec przez 45-50 minut do momentu, aż wykałaczka wetknięta w środek chleba wyjdzie czysta.
Porcja dla:
20 osób