Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Pyszne danie nie tylko na wyjątkowe okazje – duszona jagnięcina z dodatkiem słodkich suszonych śliwek i migdałów.

Składniki:

  • 800 g jagnięciny
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Jagnięcinę pokroić w kostkę i obsmażyć na maśle na dużym ogniu.

2Cebulę posiekać i dodać do mięsa. Dodać mąkę, wymieszać.

3Całość zalać winem i dodać tyle wody, aby przykryło potrawę. Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie.

4Migdały posiekać i uprażyć na suchej patelni, dodać cukier i wymieszać. Śliwki opłukać.

5Do jagnięciny dodać migdały i śliwki, wymieszać i podawać.

Porcja dla:

4 osób