Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
75 min.
75 min.
Pyszne danie nie tylko na wyjątkowe okazje – duszona jagnięcina z dodatkiem słodkich suszonych śliwek i migdałów.
Składniki:
- 800 g jagnięciny
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka czerwonego wina
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Jagnięcinę pokroić w kostkę i obsmażyć na maśle na dużym ogniu.
2Cebulę posiekać i dodać do mięsa. Dodać mąkę, wymieszać.
3Całość zalać winem i dodać tyle wody, aby przykryło potrawę. Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie.
4Migdały posiekać i uprażyć na suchej patelni, dodać cukier i wymieszać. Śliwki opłukać.
5Do jagnięciny dodać migdały i śliwki, wymieszać i podawać.
Porcja dla:
4 osób