Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

To wspaniała przekąska: kalmary panierowane i smażone w głębokim oleju. Proste, a takie pyszne! Idealne na przyjęcia.

Składniki:

  • 1 kg kałamarnic, oczyszczonych i pokrojonych w krążki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
  • 1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
  • 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

1Kałamarnicę opłukać i odcedzić. Osuszyć papierowymi ręcznikami. Posypać solą.

2Do foliowego woreczka włożyć kilka krążków kałamarnicy i wsypać mąkę. Potrząsać woreczkiem, aby krążki się dobrze pokryły mąką, wyjąć je z woreczka i włożyć do niego nowe kałamarnice. Powtórzyć, aż wszystkie krążki będą opanierowane.

3W średniej patelni na dużym ogniu rozgrzać olej. Smażyć kałamarnicę, aż będzie mieć złocisto-rumiany kolor i będzie chrupiąca. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

5 osób