10 min.
10 min.
Oto przepis na szybkie danie, w którym krążki kalmarów podsmaża się lekko z czosnkiem, chili i świeżymi warzywami. Należy uważać, żeby nie smażyć kalmarów zbyt długo, ponieważ będą wtedy twarde.
Składniki:
- 280 g ryżu basmati
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 świeże czerwone papryczki chili, pokrojone w krążki
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 4 łyżeczki świeżego korzenia imbiru, drobno startego
- 1 pomarańczowa papryka, pokrojona w kostkę
Przygotowanie:
1W dużym rondlu doprowadzić wodę do wrzenia, wsypać ryż i gotować przez 10–12 minut albo zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie miękki.
2Rozgrzać olej w woku lub na patelni o grubym dnie. Cały czas mieszając, podsmażać chili, czosnek i imbir przez 2 minuty, żeby wydobyć z nich aromat. Dodać paprykę, kukurydzę i brokuły, smażyć, cały czas mieszając, przez 3–4 minuty.
3Dodać kalmary, smażyć, cały czas mieszając, przez 1–2 minuty, aż staną się miękkie i nieprzezroczyste. Polać sosem sojowym i 2 łyżkami wody, posypać cebulą dymką. Doprowadzić do wrzenia. Podawać z ryżem.
Porcja dla:
4 osób