Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
10 min.

Tę kolorową kanapkę przygotowuje się zaledwie kilka minut, dlatego świetnie nadaje się na szybki lunch albo przekąskę o dowolnej porze dnia.

Składniki:

  • 1 marchewka, starta
  • 30 g rzeżuchy, grubo posiekanej
  • 2 łyżki świeżego szczypiorku, posiekanego
  • 150 g niskotłuszczowego serka do smarowania
  • 8 grubych kromek żytniego pieczywa

Przygotowanie:

1Wymieszać startą marchewkę, rzeżuchę i szczypiorek z serkiem. Doprawić pieprzem.

2Dokładnie posmarować pastą każdą kromkę żytniego pieczywa. Przekroić sardynki wzdłuż na pół i położyć na kanapkach skórką do góry.

3Położyć na wierzchu pokrojoną cebulę i przybrać kilkoma długimi gałązkami szczypiorku. Na koniec posypać pieprzem i podawać.

Porcja dla:

4 osób