20 min.
60 min.
80 min.
Tradycyjna wigilijna ryba – smażony karp – w tej wersji zapiekany z grzybami w śmietanowym sosie. Polecam!
Składniki:
- 4 dzwonka karpia
- 4 łyżki oleju
- 200 g świeżych grzybów (lub suszonych wcześniej namoczonych)
- 1 szalotka lub inna delikatna biała cebula
- 4 łyżki masła
- 1 kieliszek białego wina
Przygotowanie:
1Dzwonka karpia umyć, osuszyć i obsmażyć na oleju na złoty kolor.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
3Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni roztopić łyżkę masła i zeszklić cebulę. Dodać grzyby i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
4Dzwonka karpia przełożyć do naczynia żaroodpornego. Roztopić pozostałe masło i polać nim karpia. Dodać wino i oprószyć solą. Na wierzch wyłożyć grzyby i posypać posiekaną natką oraz świeżo zmielonym pieprzem.
5Naczynie przykryć i piec przez około 30 minut, aż ryba i grzyby będą gotowe.
6Słodką i kwaśną śmietanę wymieszać z mąką i polać sosem rybę. Zapiekać jeszcze przez kilka minut. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób