Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Tradycyjna wigilijna ryba – smażony karp – w tej wersji zapiekany z grzybami w śmietanowym sosie. Polecam!

Składniki:

  • 4 dzwonka karpia
  • 4 łyżki oleju
  • 200 g świeżych grzybów (lub suszonych wcześniej namoczonych)
  • 1 szalotka lub inna delikatna biała cebula
  • 4 łyżki masła
  • 1 kieliszek białego wina

Przygotowanie:

1Dzwonka karpia umyć, osuszyć i obsmażyć na oleju na złoty kolor.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

3Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni roztopić łyżkę masła i zeszklić cebulę. Dodać grzyby i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.

4Dzwonka karpia przełożyć do naczynia żaroodpornego. Roztopić pozostałe masło i polać nim karpia. Dodać wino i oprószyć solą. Na wierzch wyłożyć grzyby i posypać posiekaną natką oraz świeżo zmielonym pieprzem.

5Naczynie przykryć i piec przez około 30 minut, aż ryba i grzyby będą gotowe.

6Słodką i kwaśną śmietanę wymieszać z mąką i polać sosem rybę. Zapiekać jeszcze przez kilka minut. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób