Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Smaczny przepis na tą tradycyjną rybę na wigilijny stół. W mojej wersji pachnący goździkami, duszony z piwem i podawany z rodzynkami, groszkiem i marchewką.
Składniki:
- 800 g karpia
- sól i pieprz do smaku
- 4-5 goździków, utłuczonych
- 2 łyżki octu
- 40 g masła
Przygotowanie:
1Karpia sprawić, odciąć głowę, opłukać i pokroić na dzwonka szerokości 3 cm. Oprószyć pieprzem i solą, posypać goździkami i skropić octem.
2Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, ale nie rumienić. Dodać piwo i podgrzać.
3Dodać kawałki ryby i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
4Rybę delikatnie wyjąć. Przełożyć na półmisek, przybrać skórką cytryny, groszkiem, marchewką i rodzynkami. Polać sosem i podawać.
Porcja dla:
6 osób