Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Smaczny przepis na tą tradycyjną rybę na wigilijny stół. W mojej wersji pachnący goździkami, duszony z piwem i podawany z rodzynkami, groszkiem i marchewką.

Składniki:

  • 800 g karpia
  • sól i pieprz do smaku
  • 4-5 goździków, utłuczonych
  • 2 łyżki octu
  • 40 g masła

Przygotowanie:

1Karpia sprawić, odciąć głowę, opłukać i pokroić na dzwonka szerokości 3 cm. Oprószyć pieprzem i solą, posypać goździkami i skropić octem.

2Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, ale nie rumienić. Dodać piwo i podgrzać.

3Dodać kawałki ryby i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.

4Rybę delikatnie wyjąć. Przełożyć na półmisek, przybrać skórką cytryny, groszkiem, marchewką i rodzynkami. Polać sosem i podawać.

Porcja dla:

6 osób