Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Przepis na to risotto z rybą pochodzi z Indii, a w czasach wiktoriańskich stał się on bardzo popularny w Wielkiej Brytanii. My dodamy do tej potrawy więcej warzyw.

Składniki:

  • 300 g filetu z wędzonego łupacza
  • 1 liść laurowy
  • 450 ml gorącego wywaru z warzyw
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 300 g ryżu basmati, wypłukanego
  • mały kawałek skórki z cytryny i 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 g mrożonego lub świeżego zielonego groszku
  • 4 pomidory, obrane i posiekane
  • 2 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego

Przygotowanie:

1Włożyć rybę do głębokiej patelni. Dodać liść laurowy, zalać wywarem. Rozgrzać, a kiedy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień, częściowo przykryć patelnię i dusić przez 6-8 minut. Wyjąć rybę i odłożyć. Dolać do płynu na patelni tyle wody, aby jego całkowita objętość wynosiła 600 ml i zachować razem z liściem laurowym w oddzielnym naczyniu.

2Wypłukać patelnię, rozgrzać olej. Dodać szalotki, smażyć przez 4-5 minut, aż zmiękną. Dodać przyprawy, a następnie wsypać ryż i wymieszać, aby cały pokrył się olejem z przyprawami. Wlać płyn, w którym gotowała się ryba, dodając skórkę z cytryny. Zagotować.

3Zmniejszyć ogień tak, żeby płyn lekko wrzał. Przykryć, gotować przez 10 minut. Dodać groszek, ponownie przykryć i gotować jeszcze przez 5 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie prawie cały płyn.

4Podzielić rybę na płatki, usuwając skórę i ości, jeśli jakieś pozostały. Zmniejszyć ogień do minimum i delikatnie mieszając dodać rybę do ryżu na patelni, razem z posiekanymi pomidorami, sokiem cytrynowym i szczypiorkiem.

5Przyprawić do smaku pamiętając, że wędzony łupacz jest dosyć słony. Przenieść kedgeree na uprzednio podgrzany półmisek i przybrać ćwiartkami jajka na twardo.

Porcja dla:

4 osób