Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
75 min.

Własnej roboty kiełbaski wieprzowe doprawione suszonymi na słońcu pomidorami oraz porami smaży się w ziołowym cieście, a podaje z purée z warzyw korzeniowych i fasolką w sosie pomidorowym. Nie obawiajmy się – kiełbaski bez flaka przygotowuje się bardzo łatwo.

Składniki:

  • 300 g chudej, mielonej wieprzowiny
  • 100 g bułki tartej
  • 150 g pora, drobno posiekanego
  • 55 g suszonych pomidorów, posiekanych
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 125 g mąki
  • 2 jajka
  • 300 ml chudego mleka
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Przygotować kiełbaski. Wymieszać w misce mięso, bułkę tartą, por i suszone na słońcu pomidory. Doprawić do smaku. Starannie wyrobić i uformować 8 kiełbasek o wymiarach około 10 × 2,5 cm. Ułożyć na talerzu i schłodzić w lodówce.

2Przygotować ciasto. Przesiać mąkę i szczyptę soli do miski. Zrobić na środku zagłębienie, wlać w nie połowę mleka i jajka. Ucierać, stopniowo dodając mąkę, żeby powstało gładkie, gęste ciasto. Na koniec dodać natkę pietruszki i wyrobić.

3Wlać olej do teflonowej brytfanny o wymiarach 30 × 25 cm i rozgrzewać 5 minut w piekarniku. Włożyć kiełbaski i piec 10 minut. Wyjąć brytfannę z piekarnika. Wymieszać ciasto i polać nim kiełbaski. Ponownie wstawić brytfannę do piekarnika i piec 30 minut, aż ciasto przyrumieni się i jego wierzch zrobi się chrupki.

4Włożyć do rondla marchewkę, pasternak oraz brukiew. Zalać je wrzątkiem tak, żeby powierzchnia wody znajdowała się 5 cm nad warzywami. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na maleńki i gotować 20 minut, aż warzywa zrobią się bardzo miękkie.

5Przygotować fasolę w sosie pomidorowym. Wszystkie składniki wymieszać w dużym rondlu i doprowadzić do wrzenia. Dusić 10 minut, aż sos zgęstnieje. Ustawić w cieple. Gotować fasolkę szparagową na parze 3 minuty, aż nieco zmięknie.

6Odlać warzywa i utłuc na purée. Dodać fasolkę szparagową, doprawić solą i pieprzem do smaku.

7Podawać kiełbaski na gorąco z purée warzywnym oraz fasolką w sosie pomidorowym.

Porcja dla:

4 osób