Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Morele w słoikach wyglądają jak małe, złote słoneczka i dlatego zimą jest to jeden z moich ulubionych kompotów.
Składniki:
- 1 kg moreli
- 2 l wody
- 5 łyżek cukru
Przygotowanie:
1Morele wymyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.
2Ułożyć morele w słoikach.
3Wodę zagotować z cukrem i zalać nią morele. Słoiki zakręcić.
4Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku, na dnie położyć ściereczkę kuchenną. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 15 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
8 osób