Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
8670 min.

Jeśli uważacie, że przygotowanie korniszonów w standardowy sposób to za dużo roboty – koniecznie wypróbujcie ten przepis na chrupiące ogóreczki z koperkiem! Przygotowuję je co roku, kiedy zalewają mnie ogórki z własnego ogródka. Są gotowe po 4-6 dniach i można je przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.

Składniki:

  • 1 kg jak najmniejszych ogórków
  • 1,5 l wody
  • 3 łyżki soli gruboziarnistej
  • 1 łyżka octu
  • pęczek kopru
  • 4 ząbki czosnku, obrane
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu

Przygotowanie:

1Dobrze umyć ogórki, ale nie obierać ich (jeśli to możliwe, użyć ogórków organicznych). W zależności od wielkości ogórków, pokroić je w ćwiartki lub na mniejsze kawałki i wydrapać nasiona. Dużą miskę napełnić w 2/3 kostkami lodu i ułożyć na nich ogórki. Wstawić do lodówki.

2W garnku zagotować wodę z solą i octem, a następnie odstawić aby ostygła.

3Ułożyć ogórki w dużym słoju (2 litrowym z zakrętką), wkładając też do niego gałązki kopru, ząbki czosnku i ziarnka pieprzu. Wlać do słoja ostudzoną zalewę, aby ogórki były całkowicie przykryte. Dobrze zakręcić słoik i odstawić na 4-6 dni do lodówki.

Porcja dla:

12 osób