15 min.
15 min.
8670 min.
Jeśli uważacie, że przygotowanie korniszonów w standardowy sposób to za dużo roboty – koniecznie wypróbujcie ten przepis na chrupiące ogóreczki z koperkiem! Przygotowuję je co roku, kiedy zalewają mnie ogórki z własnego ogródka. Są gotowe po 4-6 dniach i można je przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.
Składniki:
- 1 kg jak najmniejszych ogórków
- 1,5 l wody
- 3 łyżki soli gruboziarnistej
- 1 łyżka octu
- pęczek kopru
- 4 ząbki czosnku, obrane
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
Przygotowanie:
1Dobrze umyć ogórki, ale nie obierać ich (jeśli to możliwe, użyć ogórków organicznych). W zależności od wielkości ogórków, pokroić je w ćwiartki lub na mniejsze kawałki i wydrapać nasiona. Dużą miskę napełnić w 2/3 kostkami lodu i ułożyć na nich ogórki. Wstawić do lodówki.
2W garnku zagotować wodę z solą i octem, a następnie odstawić aby ostygła.
3Ułożyć ogórki w dużym słoju (2 litrowym z zakrętką), wkładając też do niego gałązki kopru, ząbki czosnku i ziarnka pieprzu. Wlać do słoja ostudzoną zalewę, aby ogórki były całkowicie przykryte. Dobrze zakręcić słoik i odstawić na 4-6 dni do lodówki.
Porcja dla:
12 osób