Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
65 min.

Alternatywa dla kotletów mielonych – zdrowsza wersja, bo bez smażenia na oleju. Pysznie smakują z sałatą lodową polaną oliwą z czosnkiem.

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1 bułka
  • 2 cebule
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Przygotowanie:

1Jedną cebulę obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.

2Drugą cebulę pokroić w grube krążki.

3Bułkę namoczyć w mleku i mocno wycisnąć.

4Papryki umyć i pokroić na części.

5Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki.

6Mięso wymieszać z jajkami, cebulą, koperkiem, ziołami, dodać sól i pieprz. Masę tę odstawić do lodówki na 30 minut.

7Formować kotleciki i nadziewać na patyczki (można dodać bułkę tartą do masy jeśli będzie za rzadka).

8Na oba końce patyczka nałożyć po plastrze cebuli, kawałek pieczarki i papryki.

9Piec na grillu ok. 20 minut, co jakiś czas obracając.

Porcja dla:

12 osób