Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
65 min.
65 min.
Alternatywa dla kotletów mielonych – zdrowsza wersja, bo bez smażenia na oleju. Pysznie smakują z sałatą lodową polaną oliwą z czosnkiem.
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 1 bułka
- 2 cebule
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
1Jedną cebulę obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
2Drugą cebulę pokroić w grube krążki.
3Bułkę namoczyć w mleku i mocno wycisnąć.
4Papryki umyć i pokroić na części.
5Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki.
6Mięso wymieszać z jajkami, cebulą, koperkiem, ziołami, dodać sól i pieprz. Masę tę odstawić do lodówki na 30 minut.
7Formować kotleciki i nadziewać na patyczki (można dodać bułkę tartą do masy jeśli będzie za rzadka).
8Na oba końce patyczka nałożyć po plastrze cebuli, kawałek pieczarki i papryki.
9Piec na grillu ok. 20 minut, co jakiś czas obracając.
Porcja dla:
12 osób