Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Kotlety schabowe zapiekane z warzywami z dodatkiem cykorii i sosu ziołowego. Wyśmienicie smakuje z sałatą.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 8 średnich pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • cykoria

Przygotowanie:

1Kotlety schabowe rozbić, posypać solą i pieprzem.

2Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w plasterki lub małe ćwiartki.

3Cebulę obrać i pokroić w ósemki.

4W rondlu (który można później wstawić do piekarnika) rozgrzać olej ryżowy i usmażyć na małym ogniu mięso z dwóch stron.

5Następnie dodać pieczarki i cebulę i dusić przez 5 minut.

6Mięso z warzywami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i zapiekać przez 30-40 minut. 10 minut przed końcem dodać umyte pomidorki koktajlowe.

7Przygotować sos: oliwę wymieszać z octem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki i posiekanymi kaparami. Doprawić solą i pieprzem.

8Mięso ułożyć na listkach cykorii i obłożyć upieczonymi warzywami. Sos podawać osobno.

Porcja dla:

4 osób