20 min.
60 min.
80 min.
Kotlety schabowe zapiekane z warzywami z dodatkiem cykorii i sosu ziołowego. Wyśmienicie smakuje z sałatą.
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- sól i pieprz do smaku
- 8 średnich pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 12 pomidorków koktajlowych
- cykoria
Przygotowanie:
1Kotlety schabowe rozbić, posypać solą i pieprzem.
2Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w plasterki lub małe ćwiartki.
3Cebulę obrać i pokroić w ósemki.
4W rondlu (który można później wstawić do piekarnika) rozgrzać olej ryżowy i usmażyć na małym ogniu mięso z dwóch stron.
5Następnie dodać pieczarki i cebulę i dusić przez 5 minut.
6Mięso z warzywami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i zapiekać przez 30-40 minut. 10 minut przed końcem dodać umyte pomidorki koktajlowe.
7Przygotować sos: oliwę wymieszać z octem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki i posiekanymi kaparami. Doprawić solą i pieprzem.
8Mięso ułożyć na listkach cykorii i obłożyć upieczonymi warzywami. Sos podawać osobno.
Porcja dla:
4 osób