Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Bardzo smaczne połączenie kaszy z białym serem. Takie kotleciki mogą być ciekawą alternatywą dla ziemniaków. Serwowane z surówką są sycące i zdrowe.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soli
  • 300 g białego sera
  • 2 roztrzepane jajka

Przygotowanie:

1Kaszę wsypać do rondelka, zalać 1/2 litra wrzącej wody i dodać łyżkę masła i soli.

2Gotować pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawić do przestygnięcia.

3W międzyczasie pora drobniutko pokroić i podsmażyć na oliwie.

4Ser rozdrobnić widelcem, dodać pora, kaszę, jajka i przyprawy.

5Masę wyrobić ręką aby składniki dobrze się połączyły.

6Formować kotlety, obtaczać w płatkach owsianych i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Porcja dla:

8 osób