Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Bardzo smaczne połączenie kaszy z białym serem. Takie kotleciki mogą być ciekawą alternatywą dla ziemniaków. Serwowane z surówką są sycące i zdrowe.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soli
- 300 g białego sera
- 2 roztrzepane jajka
Przygotowanie:
1Kaszę wsypać do rondelka, zalać 1/2 litra wrzącej wody i dodać łyżkę masła i soli.
2Gotować pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawić do przestygnięcia.
3W międzyczasie pora drobniutko pokroić i podsmażyć na oliwie.
4Ser rozdrobnić widelcem, dodać pora, kaszę, jajka i przyprawy.
5Masę wyrobić ręką aby składniki dobrze się połączyły.
6Formować kotlety, obtaczać w płatkach owsianych i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Porcja dla:
8 osób