Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
50 min.

Jeśli wiem, że na drugi dzień nie będę miała czasu nic ugotować, to przygotowuję tę zapiekankę i na drugi dzień tylko wkładam ją do piekarnika. Bardzo praktyczne i bardzo smaczne danie!

Składniki:

  • 750 g cykorii
  • 60 g masła
  • 30 g mąki
  • 350 ml mleka
  • 300 g startego sera Sbrinz lub parmezanu
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 375 g gotowanej szynki, pokrojonej w plastry

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 C.

2Cykorię umyć i poprzekrawać wzdłuż na połówki. Wyciąć ze środka gorzki głąb.

3Na patelni stopić połowę masła i podsmażać cykorię przez 5 minut. Zdjąć z patelni i odstawić.

4Stopić pozostałe masło i wmieszać do niego mąkę, a następnie stopniowo dodawać gorące mleko. Porządnie mieszać trzepaczką i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, stale mieszając. Dodać połowę sera, doprawić sos gałką muszkatołową i pieprzem.

5Każdy kawałek cykorii owinąć w plaster szynki i włożyć do naczynia żaroodpornego. Całość polać sosem i posypać pozostałym serem.

6Piec przez 25 minut aż z wierzchu zapiekanka się przyrumieni.

Porcja dla:

4 osób