10 min.
40 min.
50 min.
Jeśli wiem, że na drugi dzień nie będę miała czasu nic ugotować, to przygotowuję tę zapiekankę i na drugi dzień tylko wkładam ją do piekarnika. Bardzo praktyczne i bardzo smaczne danie!
Składniki:
- 750 g cykorii
- 60 g masła
- 30 g mąki
- 350 ml mleka
- 300 g startego sera Sbrinz lub parmezanu
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1 szczypta startej gałki muszkatołowej
- 375 g gotowanej szynki, pokrojonej w plastry
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 C.
2Cykorię umyć i poprzekrawać wzdłuż na połówki. Wyciąć ze środka gorzki głąb.
3Na patelni stopić połowę masła i podsmażać cykorię przez 5 minut. Zdjąć z patelni i odstawić.
4Stopić pozostałe masło i wmieszać do niego mąkę, a następnie stopniowo dodawać gorące mleko. Porządnie mieszać trzepaczką i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, stale mieszając. Dodać połowę sera, doprawić sos gałką muszkatołową i pieprzem.
5Każdy kawałek cykorii owinąć w plaster szynki i włożyć do naczynia żaroodpornego. Całość polać sosem i posypać pozostałym serem.
6Piec przez 25 minut aż z wierzchu zapiekanka się przyrumieni.
Porcja dla:
4 osób