20 min.
50 min.
4390 min.
Pyszny przepis na królika. Aby mięso odpowiednio skruszało i było aromatyczne, należy je obłożyć warzywami i wstawić do lodówki na 3 dni, a potem dusić. Najlepiej smakuje z ziemniakami i buraczkami.
Składniki:
- comber i udka królika
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 1 pietruszka, pokrojona w plasterki
- 1/4 selera, pokrojonego w plasterki
- 1 cebula, pokrojona w krążki
Przygotowanie:
1Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć oliwą i włożyć do miski. Obłożyć marchewką, pietruszką, selerem i cebulą. Przykryć i wstawić do lodówki na 3 dni.
2Mięso wyjąć z warzyw i oprószyć solą, następnie natrzeć czosnkiem. W rondlu rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron. Podlać odrobiną wody, dodać cebulę (resztę warzyw można wykorzystać do zupy). Przykryć i dusić na małym ogniu przez 30-40 minut.
3Miękkie mięso wyjąć i podzielić na porcje.
4Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do wywaru, w którym dusił się królik. Dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać z powrotem mięso i gotować przez kilka minut.
Porcja dla:
4 osób