Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
90 min.

Jesień to czas grzybobrania, które sprawia mi równie wielką przyjemność jak późniejsza degustacja marynowanych podgrzybków.

Składniki:

  • 2 kg świeżych małych podgrzybków
  • Zalewa
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 listki laurowe

Przygotowanie:

1Grzybki dokładnie czyścimy, myjemy i delikatnie osuszamy. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 5-8 min. Odcedzamy.

2Wszystkie składniki zalewy: wodę, ocet, cukier, sól, ziele angielskie i listki laurowe zagotowujemy i zostawiamy przez 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.

3Do umytych wyparzonych słoików wkładamy po 3-4 piórka cebulki, 4 plasterki marchewki i jeszcze ciepłe obgotowane grzybki, wszystko zalewamy marynatą.

4Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 min.

Porcja dla:

7 osób