Czas przygotowania:
60 min.
60 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
90 min.
90 min.
Jesień to czas grzybobrania, które sprawia mi równie wielką przyjemność jak późniejsza degustacja marynowanych podgrzybków.
Składniki:
- 2 kg świeżych małych podgrzybków
- Zalewa
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 listki laurowe
Przygotowanie:
1Grzybki dokładnie czyścimy, myjemy i delikatnie osuszamy. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 5-8 min. Odcedzamy.
2Wszystkie składniki zalewy: wodę, ocet, cukier, sól, ziele angielskie i listki laurowe zagotowujemy i zostawiamy przez 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
3Do umytych wyparzonych słoików wkładamy po 3-4 piórka cebulki, 4 plasterki marchewki i jeszcze ciepłe obgotowane grzybki, wszystko zalewamy marynatą.
4Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 min.
Porcja dla:
7 osób