Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Najpierw przygotowujemy tradycyjnego kurczaka Cordon Bleu, czyli roladki z szynką i serem szwajcarskim panierowane w bułce tartej, a następnie zapiekamy je w sosie śmietanowo-pieczarkowym z dodatkiem curry i wina. Rewelacja!

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 4 plasterki szynki
  • 4 plasterki szwajcarskiego sera żółego
  • 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 1/3 szklanki (80 ml) mleka
  • 1 szklanka (110 g) bułki tartej
  • 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.

2Filety z piersi delikatnie rozbić. Każdy plasterek szynki zawinąć w plasterek sera, położyć na filecie i zawinąć w rulonik. Na talerzyku wymieszać mąkę z przyprawami. W oddzielnej miseczce roztrzepać jajka z mlekiem. Roladki obtaczać w mące, w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Odstawić.

3Sos: W misce wymieszać zupę z puszki z pieczarkami, przyprawami, winem oraz śmietaną. Roladki z kurczaka wyłożyć do naczynia żaroodpornego i polać sosem. Zapiekać przez 15-20 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Porcja dla:

5 osób