10 min.
30 min.
40 min.
Najpierw przygotowujemy tradycyjnego kurczaka Cordon Bleu, czyli roladki z szynką i serem szwajcarskim panierowane w bułce tartej, a następnie zapiekamy je w sosie śmietanowo-pieczarkowym z dodatkiem curry i wina. Rewelacja!
Składniki:
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 4 plasterki szynki
- 4 plasterki szwajcarskiego sera żółego
- 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- 2 jajka, roztrzepane
- 1/3 szklanki (80 ml) mleka
- 1 szklanka (110 g) bułki tartej
- 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
2Filety z piersi delikatnie rozbić. Każdy plasterek szynki zawinąć w plasterek sera, położyć na filecie i zawinąć w rulonik. Na talerzyku wymieszać mąkę z przyprawami. W oddzielnej miseczce roztrzepać jajka z mlekiem. Roladki obtaczać w mące, w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Odstawić.
3Sos: W misce wymieszać zupę z puszki z pieczarkami, przyprawami, winem oraz śmietaną. Roladki z kurczaka wyłożyć do naczynia żaroodpornego i polać sosem. Zapiekać przez 15-20 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Porcja dla:
5 osób