15 min.
12 min.
27 min.
Tę potrawę można przyrządzić z resztek pieczonego kurczaka lub indyka. Bataty, czyli słodkie ziemniaki, dodają koloru zwyczajnym ziemniakom, a dzięki kukurydzy danie ma ciekawą konsystencję. Najlepiej smakuje podane z kruchą sałatą i świeżym pieczywem.
Składniki:
- 300 g ziemniaków
- 500 g batatów
- 200 g porów, pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 250 g mięsa z kurczaka, pokrojonego w kostkę
- 170 g mrożonej kukurydzy, zalanej wrzątkiem i odsączonej
- 8 suszonych pomidorów, pokrojonych
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- sól do smaku
Przygotowanie:
1Ziemniaki i bataty obrać i pokroić na małe kawałeczki. Gotować przez 2 minuty. Dodać pory, gotować jeszcze przez minutę. Odsączyć.
2Rozgrzać olej na dużej teflonowej patelni, dodać ziemniaki z porami. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, przez 3-4 minuty, aż zaczną brązowieć.
3Dodać kurczaka, kukurydzę, pomidory, paprykę i sól do smaku, dobrze wymieszać. Smażyć jeszcze przez 3-5 minut, aż kawałki zrobią się chrupiące i rumiane po obu stronach.
4Przygotować sos: wymieszać jogurt z czosnkiem i papryką. Podawać porcje potrawy z sosem.
Porcja dla:
4 osób