Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
27 min.

Tę potrawę można przyrządzić z resztek pieczonego kurczaka lub indyka. Bataty, czyli słodkie ziemniaki, dodają koloru zwyczajnym ziemniakom, a dzięki kukurydzy danie ma ciekawą konsystencję. Najlepiej smakuje podane z kruchą sałatą i świeżym pieczywem.

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 500 g batatów
  • 200 g porów, pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 250 g mięsa z kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 170 g mrożonej kukurydzy, zalanej wrzątkiem i odsączonej
  • 8 suszonych pomidorów, pokrojonych
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • sól do smaku

Przygotowanie:

1Ziemniaki i bataty obrać i pokroić na małe kawałeczki. Gotować przez 2 minuty. Dodać pory, gotować jeszcze przez minutę. Odsączyć.

2Rozgrzać olej na dużej teflonowej patelni, dodać ziemniaki z porami. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, przez 3-4 minuty, aż zaczną brązowieć.

3Dodać kurczaka, kukurydzę, pomidory, paprykę i sól do smaku, dobrze wymieszać. Smażyć jeszcze przez 3-5 minut, aż kawałki zrobią się chrupiące i rumiane po obu stronach.

4Przygotować sos: wymieszać jogurt z czosnkiem i papryką. Podawać porcje potrawy z sosem.

Porcja dla:

4 osób