Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
120 min.

Kurczak pieczony po staropolsku, faszerowany nadzieniem z kaszy gryczanej i włoszczyzny, to rodzinny przepis na tradycyjne danie obiadowe lub danie na świąteczny stół.

Składniki:

  • 1 cały kurczak – około 1,2 kg
  • 1 duża marchewka, ugotowana
  • 1 pietruszka, ugotowane
  • pół średniego selera, ugotowanego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

1Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.

2Warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę pokroić w kostkę.

3Cebulę pokroić w kostkę i delikatnie zrumienić na 2 łyżkach masła. Dodać kaszę gryczaną i pokrojone warzywa, doprawić solą pieprzem i lubczykiem, i dusić razem 5 minut.

4Do ostudzonego farszu dodać rozdrobnioną i odciśniętą z mleka kajzerkę, dodać jajko i dokładnie całość połączyć. Wkroić natkę pietruszki.

5Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.

6Kurczaka ciasno nadziać farszem z kaszy i spiąć wykałaczkami.

7Włożyć do brytfanny i piec przez około 1 godzinę, polewając często wytworzonym w brytfannie sosem.

Porcja dla:

6 osób