45 min.
75 min.
120 min.
Kurczak pieczony po staropolsku, faszerowany nadzieniem z kaszy gryczanej i włoszczyzny, to rodzinny przepis na tradycyjne danie obiadowe lub danie na świąteczny stół.
Składniki:
- 1 cały kurczak – około 1,2 kg
- 1 duża marchewka, ugotowana
- 1 pietruszka, ugotowane
- pół średniego selera, ugotowanego
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
1Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
2Warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę pokroić w kostkę.
3Cebulę pokroić w kostkę i delikatnie zrumienić na 2 łyżkach masła. Dodać kaszę gryczaną i pokrojone warzywa, doprawić solą pieprzem i lubczykiem, i dusić razem 5 minut.
4Do ostudzonego farszu dodać rozdrobnioną i odciśniętą z mleka kajzerkę, dodać jajko i dokładnie całość połączyć. Wkroić natkę pietruszki.
5Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
6Kurczaka ciasno nadziać farszem z kaszy i spiąć wykałaczkami.
7Włożyć do brytfanny i piec przez około 1 godzinę, polewając często wytworzonym w brytfannie sosem.
Porcja dla:
6 osób