Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
520 min.

Kurczak tandoori przeniesie Cię swoim smakiem do egzotycznych Indii. Polecam podróżowanie kulinarne!

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka bez skóry oraz 4 filety z udek, również bez skóry
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki pasty curry tandoori
  • sól i mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1Ponacinać kawałki mięsa ostrym nożem i ułożyć je w płytkim naczyniu żaroodpornym. Wymieszać pastę curry i jogurt w misce. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać kawałki kurczaka i wymieszać, żeby całe pokryły się sosem jogurtowym.

2Polać kawałki kurczaka i wymieszać, żeby całe pokryły się sosem jogurtowym. Przykryć naczynie folią plastikową i wstawić do lodówki co najmniej na 8 godzin.

3Rozgrzać piekarnik do temperatury 190ºC. Zdjąć folię z naczynia żaroodpornego i wstawić je do piekarnika. Piec 20–30 minut. Podawać.

Porcja dla:

4 osób