Kurczak w czosnku

Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Pysznie aromatyczny i prosty do przygotowania kurczak w hiszpańskim stylu – najlepiej smakuje podany z sałatą i ryżem.

Składniki:

  • 1 cały kurczak podzielony na części
  • mąka do obtoczenia
  • 75 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • sól do smaku
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • 2 pęczki świeżej bazylii, posiekane
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

1Z kurczaka zdjąć skórę, lekko oprószyć mąką. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Partiami smażyć kurczaka ze wszystkich stron na rumiano. Posolić do smaku i odłożyć na bok.

2Do garnka dodać czosnek i bazylię. Smażyć przez 2 minuty.

3Kurczaka przełożyć z powrotem do garnka, dodać wino. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 30 minut.

4Przed podaniem dodać sok z cytryny.

Porcja dla:

4 osób