Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Pysznie aromatyczny i prosty do przygotowania kurczak w hiszpańskim stylu – najlepiej smakuje podany z sałatą i ryżem.
Składniki:
- 1 cały kurczak podzielony na części
- mąka do obtoczenia
- 75 ml oliwy z oliwek extra virgin
- sól do smaku
- 6 ząbków czosnku, posiekanych
- 2 pęczki świeżej bazylii, posiekane
- 200 ml białego wytrawnego wina
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
1Z kurczaka zdjąć skórę, lekko oprószyć mąką. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Partiami smażyć kurczaka ze wszystkich stron na rumiano. Posolić do smaku i odłożyć na bok.
2Do garnka dodać czosnek i bazylię. Smażyć przez 2 minuty.
3Kurczaka przełożyć z powrotem do garnka, dodać wino. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 30 minut.
4Przed podaniem dodać sok z cytryny.
Porcja dla:
4 osób