Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
70 min.

Ta pyszna przystawka z kurczaka może również (z dodatkiem sałatki) stanowić świetny lekki posiłek.

Składniki:

  • 1 szklanka soku ananasowego
  • 110 g (1/2 szklanki dobrze ubitego) brązowego cukru
  • 1/3 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 1 kg polędwiczek z kurczaka lub piersi z kurczaka pokrojonych na niewielkie paski
  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

1W małym garnku wymieszać sok ananasowy z sosem sojowym i cukrem i podgrzewać na średnim ogniu. Zdjąć z ognia tuż przed zagotowaniem.

2Włożyć kawałki kurczaka do szklanego naczynia i zalać przygotowaną marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

3Nagrzać grill do niezbyt wysokiej temperatury. Nadziać kawałki kurczaka wzdłuż na patyczki.

4Lekko posmarować ruszt grilla olejem. Opiekać szaszłyki po 5 minut z każdej strony lub do momentu, gdy puszczane soki będą klarowne. Szaszłyki pieką się szybko, więc trzeba pilnować żeby się nie przypaliły.

Porcja dla:

10 osób